08:32


Amsterdam ve genel olarak Hollanda belki de soÄŸuk iklimi gereÄŸi çok zengin bir mutfak kültürüne sahip deÄŸildir. Geleneksel yemekleri genellikle et, lahana ve patates çeÅŸitleri üçgeninde döner durur. Bir parça et, tabi bu balık veya tavuk da olabilir, yanına bir lahana çeÅŸidi ve her akÅŸam farklı bir usulde piÅŸirilmiÅŸ patates…

Ne var ki, Amsterdam’da 185 farklı etnik kökenden göçmen yaÅŸar ve bu göçmenlerin beraberlerinde getirdikleri mutfak kültürü, Hollanda’ya inanılamayacak bir zenginlik katar. Ancak biz sizlere bu makalemizde, mutlaka tadılması gereken tipik, geleneksel Dutch lezzetlerinden bahsettiÄŸimiz bir Amsterdam yemek rehberi hazırladık.

1- HOLLANDA PEYNÄ°RLERÄ°

Copyright xuxxy
ÇeÅŸit çeÅŸit peynirlerini vitrininde sergileyen bir Amsterdam peynir dükkanı. FotoÄŸraf sahibi xuxxy


Sokak pazarlarında ve peynir dükkanlarında bin bir çeşit peynire rastlayacaksınız. Almadan önce küçük tadımlar yapabilir ve damak tadınıza göre seçim yapabilirsiniz.
En meÅŸhur Hollanda peyniri ‘Gouda’dır ve tüktilmeden önce bekleme sürelerine göre farklı çeÅŸitleri bulunur. ‘Jong’ olanlar taze, yumuÅŸak ve süt kokulu olurlar ve eskilik derecesine göre sırasıyla ‘belegen’, ‘extra belegen’, ‘oud’ ve ‘overjarig’ isimlerini alırlar.

Tabi ki beyaz renkli keçi peynirlerini ‘Geitenkaas’, isli peynirleri ve çeÅŸitli ÅŸekillerde lezzetlendirilmiÅŸ baharatlı peynirleri de unutmamak gerekir. Baharatlı peynirlerin en tercih edilenleri hardal tohumlu ve kimyonlu olanlardır.

2- HARING (HOLLANDSE NIEUWE)

Copyright Or Hiltch
Sandviç içerisinde turÅŸu ve küp soÄŸan eÅŸliÄŸinde haring. EÄŸer ilk defa yiyorsanız en iyi baÅŸlangıç ÅŸekli. Bu lezzetin hollandaca adı Broodje Haring. FotoÄŸraf sahibi Or Hiltch


Haring, geleneksel ismiyle Hollandse Nieuwe tipik Hollanda lezzetidir. Bize göre ikinci sırayı deÄŸil, peynirle birlikte birinci sırayı paylaÅŸmayı hak ediyor. Buraya gelip de haring yemeden dönmek asla olmaz. Tabi ne olduÄŸunu duyunca fikriniz deÄŸiÅŸebilir. Haring kuzey ülkelerinde sıkça ve çeÅŸitli ÅŸekillerde tüketilen bir balıktır. Hollanda’da ise çiÄŸ olarak, yanında küp küp doÄŸranmış soÄŸan ve korniÅŸon turÅŸu dilimleri ile yenir. EÄŸer balığı bu ÅŸekilde çiÄŸ yemek size çok iddialı gelirse, sandviç ekmeÄŸinin içinde yiyebilirsiniz. EÄŸer bu haliyle de beÄŸenmezseniz, her balık sevenin damak tadına uyabilecek ‘kibbeling’ de deneyebilirsiniz.

Gelelim nerede bulacağınıza… Genellikle pazarlardaki balık tezgahlarında bulabileceÄŸiniz gibi, Amsterdam’da kurulan prefabrik, küçük balık dükkanlarında da bulabilirsiniz. Dükkanın kapısında ilk gözünüze çarpacak ÅŸey, geleneksel Hollanda kıyafetli, haring’i yukarı mesafeden, bütün olarak aÄŸzına atmaya çalışan kız afiÅŸi olacaktır. Zira, burada haring’in yeme ÅŸekli budur.

3- STAMPPOT


Sosis eÅŸliÄŸinde hazırlanmış bir porsiyon stomppot yenmeyi bekliyor. FotoÄŸraf sahibi oalsaker
En meÅŸhur ve en geleneksel Hollanda yemeÄŸidir. Patates püresinin, ‘boerenkool’ denen ve tadı biraz kara lahanaya benzeyen lahana ile karıştırılmasıyla yapılır. Tabi ki yemeÄŸin üzerine kocaman bir sosis oturtulur. Çok basit olmasına karşın lezzetli bir yemektir. Bazı çeÅŸitlerinde lahana yerine baÅŸka sebzeler kullanılır.

4- OLIEBOLLEN

Copyright Dennis Burger
Nar gibi kızarmış tap taze tepeleme bir dolu Oliebollen. FotoÄŸraf sahibi Dennis Burger


EÄŸer sokaklara sahne gibi ışıklarla süslenmiÅŸ ‘oliebollen’ stantları kurulmaya baÅŸlamışsa, bu kışın ve noelin yaklaÅŸtığını gösterir. Siz de noel zamanı Amsterdam’a geldiyseniz, sokaklarda oliebollen stantları görebilirsiniz. E bunun neresi Hollanda lezzeti, bildiÄŸimiz lokma diyebilirsiniz. Evet sade olanı aynen lokma ama burada üzerine pudra ÅŸekeri serpilerek yeniyor. Elmalı ve kremalı olanlar daha lezzetli ve tipik Dutch diyebiliriz.
5- POFFERTJES
Copyright Dennis Burger
Pudra ÅŸekeri dökülerek sunulmuÅŸ bir porsiyon poffertjes. FotoÄŸraf sahibi Dennis Burger


Genellikle kış döneminde, sokak stantlarında yapılan minik kreplerdir. Küçük bir kağıt tabakta, üzerine pudra şekeri serpilerek yenir ve o anki tatlı ihtiyacınızı ziyadesiyle karşılar. Sokakta yenen geleneksel Hollanda lezzetlerinden biridir.
6- BITTERBALLEN

Hardal eÅŸliÄŸinde servis edilen bir tabak dolusu bitterballen, içilen biranın en iyi dostudur! FotoÄŸraf sahibi danschleifer23


‘Bitterballen’ içi biraz kıvamlı patates püresi ve et karışımı barındıran, dışı çıtır çıtır kızarmış. Sosuna batırarak (çoÄŸunlukla hardal) yiyebileceÄŸiniz küçük köfte kroketlerdir. Biranızı yudumlarken tadına bakabileceÄŸiniz mükemmel bir Hollanda atıştırmalığıdır. Amsterdam’da bira yanında patates tava rutinini rafa kaldırabilirsiniz.
7- ERWTENSOEP

Henüz piÅŸmiÅŸ, sunuma hazır, bir tencere dolusu Erwtensoep. FotoÄŸraf sahibi Ã˜ystein Alsaker


Çok yoğun kıvamda hazırlanan, içeriğindede bir kaç sebze olmasına rağmen ağırlıklı olarak bezelyeden yapılan tipik bir Hollanda çorbasıdır. İçine sosis dilimleri eklenir ve eğer dışarıda içiyorsanız, küçük tereyağlı ekmek ve pastırma veya füme et ile servis edilebilir.
8- POMPOENSOEP

Yanında kızarmış ekmekle servis edilen bir kap Pompoensoep. FotoÄŸraf sahibi Downward Facing Dog


Pompoen yani balkabağı çorbası, ‘erwtensoep’dan sonra Hollanda’nın en meÅŸhur ikinci çorbasıdır diyebiliriz. Tadılması gereken ÅŸans eseri içine sosis dilimleri eklenmemiÅŸ bildiÄŸimiz türden çorbalardandır. Kış mevsimini çekilebilir hale getiren bir kaç lezzetten biridir.
9- DROPJES

Bir kutu dolusu farklı şekillerde geleneksel hollanda drop şekerleri. Fotoğraf sahibicarola_vanlimborgh


Hollandalılar’ın en sevdiÄŸi ÅŸekerleme. Anasonlu ve çok sert olan bu ÅŸekerlemelere bütün Hollandalılar bayılır. Anasondan dolayı tadı neredeyse acıya yakındır ama daha yumuÅŸak lezzette olanları da mevcuttur. EÄŸer merak ederseniz her markette bulabilirsiniz. Önerimiz ballı droplardır. ‘Honing Drop’
10- PATAT
Amsterdamda_Mayonezli_Patates_Tava
Tabi ki patat. Hollandalılar patatesi o kadar çok severler ki, lüks bir restorana gitseniz bile, patates kızartması servis edilebilir. Tabi ki en zevklisi, külah şeklindeki kağıtlarda, üzerine istediğiniz sosu ekleterek sokakta yemektir. Sos olarak fıstıklı sos satesaus, sarımsaklı sos knoflooksaus, ketçap gibi pek çok farklı sos seçeneği var. En popüleri doğal olarak mayonezdir.


Blogger tarafından desteklenmektedir.