15:03
Hong Kong yeme içme sayfasında özet olarak Hong Kong yemekleri hakkında bilgiler ve diğer gezi rehberlerinde de olduğu gibi yurt dışına çıktığında aç kalmamak için benim gibi mücadele verenlere yönelik bilgiler ve tavsiyeler vermeye çalışacağım . Hong Kong ‘da genel olarak Kanton mutfağı hakimdir. Yemeklerdeki deniz ürünleri hakimiyeti hemen dikkatinizi çekecektir . Ayrıca tavuk-ördek bacağı , denizanası , köpek balığı yüzgeci çorbası , kurulmuş mantar , yılan çorbası gibi ürkütücü yemekleri de Hong Kong mutfağında görmek mümkün .



Genel olarak Türkiye’de yiyebileceğiniz Çin Mutfağı ile orijinal Hong Kong mutfağı arasında bazı farklar bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekeni Hong Kong’da yemek öncesinde ve yemek sırasında yeşil çayın içiliyor olması. Ayrıca Hong Kong’da yediğiniz yemeklerin pişirilme teknikleri de çok farklı. Özel olarak yüksek ateş yayan fırınlarda pişirilen yemeklerde hem sebzeler hem de et ürünleri yoğun ateşte hemen biraz çevrilip servis ediliyor. Böylece et ve sebzelerin besin değerlerinin ve orijinal tatlarının daha fazla korunduğuna inanılıyor. Tabi pişirme sırasında kullanılan kaplar da özel olarak üretilmiş ve yüksek ateşte yemek pişirmeye uygun.


Hong Kong yemeklerinin olmazsa olmazı : Dim Sum

Hong Kong mutfaklarının en dikkat çeken yemeği ise Dim Sum. Geleneksel Türk mantısına çok benzeyen Dim Sum temel olarak mantıya benzeyen hamur ve diğer eklentilerden oluşuyor. Bizim mantımızdan farkı ise mantıya benzeyen hamurların deniz mahsulleri ve çeşitli sebzelerden yapılıyor olması. Geleneksek restoranlarda Dim Sum’lar özel bambu sepetlerde servis ediliyor. Porsiyonlar ise ufak ufak , böylece bir kere farklı farklı çeşitte Dim Sum’lar tadıp deneyebiliyorsunuz. Bizdeki meze kültürüne de benzeyen Dim Sum’lar özellikle kahvaltı ve öğle yemeklerinde tercih ediliyor.

Dim Sum hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz tıklayın : Wikipedia Dim Sum (ingilizce)

Yazımın başında ve diğer gezi rehberlerinin yemek sayfalarında da sıkça vurguladığım gibi yeni ve farklı mutfak kültürlerine çok mesafeli birisi olarak geleneksel Hong Kong yemekleri hakkında çok da fazla bireysel yorum yapamayacağım. Bununla birlikte internette bulduğum ve Hong Kong yemek kültürü hakkında güzel bilgi ve öneriler bulunan birkaç siteyi bu yazıya eklemek istedim. Farklı kültürleri farklı kişilerden de dinlemek isterseniz linkler :

Hong Kong ‘da aç kalmak istemeyenler

Eğer siz de benim gibi yabancı mutfaklara biraz mesafeli iseniz Hong Kong’da işiniz biraz zor. Neyse hemen göz korkutmayalım ama genel olarak Asya mutfağını gördükten sonra Avrupa ve Amerika yemekleri bile insanın gözünde cazip gelebiliyor :) Eğer Hong Kong yemek lerini denemek size de cazip gelmiyor ve Hong Kong geziniz boyunca en azından yaşamak için yiyeceklerdenseniz size de güzel haberlerim var . Mc Donalds ve benzeri ünlü fast food lokantaları şehrin bir çok yerinde bulabilirsiniz. Özellikle Mc Donald’s şehrin her yerinde yaygın. Onun dışında KFC , Subway , Burger King , The Spaghetti House ve Pizza Express bulabileceğiniz diğer fast food restoranlarından.

Her ne kadar Mc Donald’s şehirde yaygın olsa Burger King onun kadar fazla yok. Kowloon’da 1 tane görebildim. Pizza Hut da aynı şekilde yaygın olarak bulunmuyor. Yeri en kolay Pizza Hut Hong Kong’un ünlü akşam pazarı Ladies Market’in hemen orta kısmına yakın bir sokakta bulunuyor. Yurt dışı gezilerimde en zevkli yemek yiyebildiğim ünlü sandviç zinciri Subway’de Hong Kong’da bulabileceğiniz restoranlardan. Kowloon şubesi önceden varmış fakat yeni kapanmış. Subway’in Hong Kong Adası’ndaki şubesi ise ünlüHollywood Road ve Yürüyen Merdiven’in hemen kesişiminde bulunuyor. Oturma yeri çok az olan Subway’de genelde herkes paket yaptırıyor.

Yukarıda saydıklarım dışında Hong Kong’un hemen hemen bir çok bölgesinde The Spaghetti House bolca bulunuyor. Spagetti ve pizzaların Çin usulünde değil de İtalyan tarzı yapıldığı The Spaghetti House en azından birkaç öğünlük kurtarıcınız olabilir. Yalnız fiyatlar konusunda diğer rakiplerine göre oldukça pahalı kalıyor. TL olarak hesapladığımızda spagettiler ortalama 15-20 TL civarında.

Mc Donald’s da kişi başı büyük seçim menüler : 25-30 HKD (6-8 TL) arasında , Subway’de kişi başı ufak vejeteryan menüler 30 HKD (8TL) , Pizza Hut’ta ise özel yapım , kalın hamur , 3-4 malzemeli büyük boy pizzalar 200 HKD (50 TL) civarı. 2kişi en azından ağır tadı ile yiyebileceğiniz pizzaların fiyatlarını aç kalınca görmüyorsunuz bile :)


Hong Kong ‘da bulunan Türk Restoranları
Ben ne Hong Kong yemeği yerim de ne fast food derseniz garip ama Hong Kong’da 3 adet Türk restoranı bulunuyor.
Bunlar :

Hong Kong Adası’nda bulunan Istanbul Express Turkish Restaurant , Kowloon Bölgesi’nde bulunan : Merhaba Turkish Restaurant ve Lantau Adası’nda bulunan Bahce Turkish Restaurant . Görebileceğiniz üzere 3 Türk lokantası da Hong Kong’un en önemli 3 bölgesinde bulunuyor. Şahsen tecrübe etme şansım olmayan Türk Lokantaları hakkında çok fazla yorum yapamayacağım. Bu yüzden aç kalırsanız en azından Türk lokantalarının varlığını bilmek işinize yarayabilir.

Merhaba Turkish Restaurant


G/F, Yiu Pont House, 12 Knutsford Terrace,, Tsim Sha Tsui, Hong Kong +852 2367 2263 ‎

Istanbul Express Turkish Restaurant

G/F, 66 Lockhard Road, Wan Chai, Hong Kong +852 2865 0066 ‎

Bahce Turkish Restaurant

Shop 19, G/F, Mui Wo Centre, 3 Ngan Wan Road, Lantau Island, Hong Kong +852 2984 0222 ‎



Blogger tarafından desteklenmektedir.