Interrail pass, Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanan, gezginlere ucuz ulaşım olanağı sağlamayı amaçlayan bir pas bilet uygulamasıdır. Aynı biletle, istenen yerde ve zamanda istenen trene binme olanağı sağlar.
Ne değildir?
InterRail herkesin grup olarak yolculuk yaptığı ya da yalnızca Interrail bileti olanların bindiği özel bir tren değildir.
Interrail Global Pass bileti Avrupa'nın 30 ülkesinde 5 gün ile 1 ay arasında, Interrail bir ülke pass bileti ise seçeceğiniz 30 Avrupa ülkesinden herhangi birisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız serbest dolaşım olanağı sağlar.
Kimler alabilir?Farklı fiyat uygulaması ile tüm gezginler Interrail Pass bileti alabilmektedir.
Hangi ülkelerde geçerli?
INTERRAIL GLOBAL PASS ve INTERRAIL BİR ÜLKE PASS aşağıda belirtilen 30 Avrupa ülkesinde geçerlidir:
Almanya,
Avusturya,
Belçika,
Bosna-Hersek,
Bulgaristan,
Çek Cumhuriyeti,
Danimarka,
Finlandiya,
Fransa,
Hırvatistan,
Hollanda,
İngiltere,
İrlanda Cumhuriyeti,
İspanya,
İsveç,
İsviçre,
İtalya,
Karadağ,
Lüksemburg,
Macaristan,
Makedonya Cumhuriyeti,
Norveç,
Polonya,
Portekiz,
Romanya,
Sırbistan,
Slovakya,
Slovenya,
Türkiye,
Yunanistan
Süresi ne kadar?
INTERRAIL GLOBAL PASS biletleri yolcunun isteğine bağlı olarak
10 günlük geçerlilik süresi içinde 5 günlük (Flexi)
22 günlük geçerlilik süresi içersinde 10 günlük (Flexi)
15 gün sürekli geçerli,
22 gün sürekli geçerli ve
1 ay sürekli geçerli olmak üzere 5 farklı şekilde,
INTERRAIL BİR ÜLKE PASS biletleri ise 1 aylık süre içersinde 3, 4, 6 ve 8 günlük olarak düzenlenebilmektedir
Flexi sistem nedir?
(Benim teşekkürü bir borç bildiğim sistem :) Çok akıllı kullanırsanız çok fazla yer gezebilirsiniz :) Ben 22 gün içinde kullanılabilecek 10 günlük biletten alsamda 25 gün boyunca 12 ülke gezdim :) )
-Daha az seyahat edecekler için ekonomik bir seçenektir.
-Gezginin belirlediği tarih aralığında InterRail Global Pass biletinde 5 ve 10 gün, IntrerRail Bir Ülke Pass biletinde ise 3,4,6 ve 8 gün seyahat etmesine olanak verir.
Örnek 1 : Global Pas Biletlerinde 22 Gün içinde 10 gün geçerli bilet : InterRailciye
belirleyeceği 22 günlük tarih aralığında sadece 10 gün trenle yolculuk
yapma hakkı sağlar.
Örnek 2 : Bir Ülke Pass biletinde, 8 günlük Almanya bileti : Sadece alınan ülke sınırları içerisinde, Almanya da ve bilet alınırken verilen 1 aylık tarih aralığında 8 gün trene binme hakkı sağlar.
-Trenlerin kullanılacağı günler, arka arkaya olabileceği gibi aralıklı da olabilir.
-Seçilen günler içinde, trenler sınırsızca kullanılabilir.
-Akşam 19.00 ve sonrasında başlayıp saat 04.00’ten sonra devan edecek seyahatlerde ertesi günün tarihi geçerli olur. (Bu olayı bir avantaja çevirmeyi bilmek gerek ;) )
İNTERRAİL PASS BİLET ÜCRETLERİÜcretler (EURO Cinsinden)
InterRail Global Pass kartı ve InterRail Bir Ülke Pass kartı yetişkinlere (26 yaşından büyük) ve senyörlere ( 60 yaş üzerindekilere) 1. ve 2. mevkide, gençlere ise (27 yaşından gün almamış) sadece 2.mevkide düzenlenir. Çocuklara ise (4-12 yaş arası) yetişkinlere uygulanan ücretler baz alınarak %50 indirim uygulanır.
*euro cinsinden
( Ben bilet olarak 22 gün içerisinde 10 gün kullanılabilecek flexi pass aldım. 257 euroluk bir ücreti var )
Bu fiyatlara ek olarak ödeyeceğim başka bir ücret var mı?
INTERRAIL yalnızca normal yolcu trenlerinin 2. mevkilerinde geçerli olduğu için Intercity, EuroCity, TGV vb. gibi hızlı trenlerin kullanılması halinde ek bir ücret ödemeniz gerekmektedir .
Sadece rezervasyonun gerektiği hatlarda rezervasyon yaptırmak zorundasınız. Diğer hatlarda rezervasyon yaptırmadan boş bulduğunuz koltuğa oturarak yolculuğunuzu yapabilirsiniz. Ancak yoğun hatlarda yer bulamama ihtimaliniz oldukça güçlüdür.
Rezervasyonun gerekli olduğu hatlarda trene binmeden önce rezervasyon yaptırmanız ve ücretini ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca rezervasyon gerekmemesine karşın yoğun hatlarda yerinizi garanti etmek için rezervasyon yaptırmanız halinde de aynı ücreti ödemeniz gerekmektedir.
Benim ödediğim ek ücretler
Almanya'da rezervasyon ücreti 4 euro ( Almanya'da bindiğim her tren için rezervasyon yaptırdım ve 4 euro ödedim. Tren bomboş giderken rezervasyon yaptırmak olmak can sıkıcı olsa da yoğun zamanlar için güzel bir uygulama )
Prag-Berlin (Çek Cumhuriyetinde yaşadığım için Berlin'e otobüs ile gittim. Interrail biletimden bağımsız olarak... Flexi ticket olduğu için 1 gün hakkımı burada kullanmak istemedim )
Berlin-Hamburg-Dortmund-Köln (Toplamda 12 euro ödeyip 4 şehir gezdim)
Köln-Amsterdam (Rezervasyon yaptırdım. Herhangi bir ücret ödemedim)
Amsterdam-Bruksel ( Rezervasyona gerek yok. Trene direk bindim ve herhangi bir ücret ödemedim )
Bruksel-Lüksemburg ( Rezervasyona gerek yok. Trene direk bindim ve herhangi bir ücret ödemedim )
Lüksemburg-Paris (25 euro ödedim. Lüksemburg'a iner inmez bilet danışma bürosuna gidip 2 gün sonrası Paris trenine yer ayırtmak istedim ama doluymuş. Mecburen Metz aktarmalı gittim Paris'e. Bu yüzden 25 euro gibi bir ücret ödedim )
Paris-Barcelona (9.5 euro ödedim. Paris'e iner inmez ilk işim bilet ofisine gitmek oldu. Bir görevli 76 euroluk bir mebla çıkardı interrail biletim olmasına rağmen. Tren istasyonundaki ikinci danışmaya gittim bunun üzerine... O da 98 euroluk bir mebla çıkarttı. Sonrasında ilk danışmaya geri dönüp başka bir görevliye gittim. 9.5 euroluk bir ücret söyledi o da bana :) Hemen aldım biletimi... Interrailinizde böyle şeyler başınıza gelebilir. Kendinizi aptal görevlilere yem etmeyin. Sorun, araştırın, alternatif arayın. 9.5 euroya hızlı trenler Figueres aktarmalı gittim mesela ben Barcelona'ya )
İspanya'da rezervasyon ücreti 10 euro (Barcelona-Madrid hattında gidip geldim. Interrail biletimi göstermenin yanında 10 euro ödedim tek sefer için )
İtalya'da rezervasyon ücreti 10 euro (Pisa, Floransa, Roma yolculuklarını ikinci sınıf trenlerde yaptım. Herhangi bir ücret ödemedim. Roma-Venedik arasını hızlı trenle gittim 10 euro ödedim bunun için)
Venedik-Viyana ( Gece treni ile seyahat ettim. 9 euroluk bir supplement ödedim bunun içinde... )
Nereye giderseniz gidin ilk işiniz bir sonraki yer için trene rezervasyon yaptırmak olsun. Rezervasyon gerekmiyorsa da tren saatlerini öğrenin muhakkak :)
Interrail bileti konaklamayı sağlar mı?
Hayır. InterRail bileti sadece bir tren pas biletidir. Konaklama, rehberlik, vb. gibi hizmetleri kapsamaz...
Konaklama için couch surfing olayını kullanabilirsiniz :) Avrupa'da yaşayan arkadaşlarım olduğu için ben bu konuda şanslıydım biraz... Arkadaşlarımın olmadığı yerlerde hostellerde konakladım ...
İlgili siteler:
http://www.couchsurfing.org/
http://www.hostelworld.com/
Ne zaman başlıyor?
Başlama tarihini siz saptıyorsunuz. Dolayısıyla yılın herhangi bir tarihinde yolculuğa başlayabilirsiniz.
Nereden-hangi ülkeden başlıyor?
InterRail'inizi istediğiniz ülkeden başlatabilirsiniz. İsterseniz Türkiye'den başlatarak Bilet Ücretleri sayfamızda belirtilen ek ücretleri ödeyerek başka masraf yapmadan gezinizi tekrar demiryolu ile Türkiye'de bitirebilirsiniz. Ya da istediğiniz ülkeye başka bir yolla ulaşıp Interrail'inizi oradan başlatır ve zamandan kazanmış olursunuz.
Mesela ben 10 Nisan sabahı Prag'dan Berlin'e gittim otobüsle. Biletimi Prag'dan alırken 12 sinde başlayacak şekilde almıştım. Otobüsle seyahat ettiğim için biletimin 1 gün hakkını ve 2 gün süresini korumuş oldum ...
Türkiye'den yola çıkacaklar için: Türkiye'den genellikle yapılan trenle yola çıkıp Yunanistan, İtalya güzergahından sonra Avrupa'yı gezip Amsterdam, Viyana vb şehirlerden uçakla Türkiye'ye dönmektir. Uçak biletinizi önceden alırsanız çok ucuza bilet bulabilirsiniz.
Ne zaman ve nasıl alabilirsiniz?
Interrail biletini yolculuğunuzun başlamasından en erken 3 ay önce alabileceğiniz gibi, yola çıkış tarihinizden bir gün önce de alabilirsiniz.
( Ben Berlin'e otobüsle yola çıkmadan 2 gün önce aldım biletimi )
Bileti alırken neler gerekiyor?
Bilet almak için satış bürosuna gelirken, bilet ücreti (olmazsa olmaz :) ) ile biletinizin üstüne pasaport numaranız işlendiği için pasaportunuzu getirmeniz yeterlidir.
Biletinizi nereden alabilirsiniz?
InterRail Pass kartları TCDD’nin uluslararası bilet satışına açık tüm garları ile İstanbul'da bulunan Gençtur, Gemini Turizm, Cosmopolitan, Global Vizyon, Viking Turizm, Ankara'da bulunan Ray Tur, Uygar Tours Turizm seyahat acentelerinden satın alınabilir.
Interrail biletim ile hangi trenleri kullanabilirim?
InterRail Pass hamilleri için bazı trenler için özel kurallar ve ücretlendirmeler uygulanır. (Söz konusu bilgiler InterRail bileti ile yolcuya verilen Traveller’s Guide/Yolcu Rehberi 2012 ve InterRail Haritası 2012’de yer almaktadır.) Ayrıca, ek ücret ödeyerek yataklı/kuşetli vagonlarda seyahat etme olanağına da sahipsiniz.
Vize?Benim hiç sıkıntımın olmadığı konu buydu. Zaten Çek Cumhuriyeti oturum iznim olduğu için bir işlem yapmadan düştüm yollara :) Ve seyahatim boyunca tek pasaport kontrolü oldu. Viyana'dan evime dönerken tren garında iki sivil polis yanıma yaklaşım kimliklerini gösterip pasaportumu sordu. Onun dışında tanık olduğum kontrollerde kimse gelip bana pasaportumu sormadı :)
Yolculuğa başlamadan önce geçeceğiniz ve Türk vatandaşlarına vize uygulayan tüm ülkelerden vizelerinizi almış olmanız gerekmektedir. Başka ülkelerde ve sınırlarda vize almak için başvuramazsınız.
Schengen Ülkeleri olarak anılan 14 Avrupa ülkesi ortak vize uygulamasına geçmişlerdir. Schengen vizesi ile tüm Schengen üyesi ülkeleri aynı vizeyle gezebilirsiniz.
Schengen'e Üye Ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Ne zaman başlıyor?
Başlama tarihini siz saptıyorsunuz. Dolayısıyla yılın herhangi bir tarihinde yolculuğa başlayabilirsiniz.
Nereden-hangi ülkeden başlıyor?
InterRail'inizi istediğiniz ülkeden başlatabilirsiniz. İsterseniz Türkiye'den başlatarak Bilet Ücretleri sayfamızda belirtilen ek ücretleri ödeyerek başka masraf yapmadan gezinizi tekrar demiryolu ile Türkiye'de bitirebilirsiniz. Ya da istediğiniz ülkeye başka bir yolla ulaşıp Interrail'inizi oradan başlatır ve zamandan kazanmış olursunuz.
Mesela ben 10 Nisan sabahı Prag'dan Berlin'e gittim otobüsle. Biletimi Prag'dan alırken 12 sinde başlayacak şekilde almıştım. Otobüsle seyahat ettiğim için biletimin 1 gün hakkını ve 2 gün süresini korumuş oldum ...
Türkiye'den yola çıkacaklar için: Türkiye'den genellikle yapılan trenle yola çıkıp Yunanistan, İtalya güzergahından sonra Avrupa'yı gezip Amsterdam, Viyana vb şehirlerden uçakla Türkiye'ye dönmektir. Uçak biletinizi önceden alırsanız çok ucuza bilet bulabilirsiniz.
Ne zaman ve nasıl alabilirsiniz?
Interrail biletini yolculuğunuzun başlamasından en erken 3 ay önce alabileceğiniz gibi, yola çıkış tarihinizden bir gün önce de alabilirsiniz.
( Ben Berlin'e otobüsle yola çıkmadan 2 gün önce aldım biletimi )
Bileti alırken neler gerekiyor?
Bilet almak için satış bürosuna gelirken, bilet ücreti (olmazsa olmaz :) ) ile biletinizin üstüne pasaport numaranız işlendiği için pasaportunuzu getirmeniz yeterlidir.
Biletinizi nereden alabilirsiniz?
InterRail Pass kartları TCDD’nin uluslararası bilet satışına açık tüm garları ile İstanbul'da bulunan Gençtur, Gemini Turizm, Cosmopolitan, Global Vizyon, Viking Turizm, Ankara'da bulunan Ray Tur, Uygar Tours Turizm seyahat acentelerinden satın alınabilir.
Interrail biletim ile hangi trenleri kullanabilirim?
InterRail Pass hamilleri için bazı trenler için özel kurallar ve ücretlendirmeler uygulanır. (Söz konusu bilgiler InterRail bileti ile yolcuya verilen Traveller’s Guide/Yolcu Rehberi 2012 ve InterRail Haritası 2012’de yer almaktadır.) Ayrıca, ek ücret ödeyerek yataklı/kuşetli vagonlarda seyahat etme olanağına da sahipsiniz.
Vize?Benim hiç sıkıntımın olmadığı konu buydu. Zaten Çek Cumhuriyeti oturum iznim olduğu için bir işlem yapmadan düştüm yollara :) Ve seyahatim boyunca tek pasaport kontrolü oldu. Viyana'dan evime dönerken tren garında iki sivil polis yanıma yaklaşım kimliklerini gösterip pasaportumu sordu. Onun dışında tanık olduğum kontrollerde kimse gelip bana pasaportumu sormadı :)
Yolculuğa başlamadan önce geçeceğiniz ve Türk vatandaşlarına vize uygulayan tüm ülkelerden vizelerinizi almış olmanız gerekmektedir. Başka ülkelerde ve sınırlarda vize almak için başvuramazsınız.
Schengen Ülkeleri olarak anılan 14 Avrupa ülkesi ortak vize uygulamasına geçmişlerdir. Schengen vizesi ile tüm Schengen üyesi ülkeleri aynı vizeyle gezebilirsiniz.
Schengen'e Üye Ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.