Sizlere Batı Amerika’da gezilecek yerleri ve yapılacak şeyleri tüm püf noktalarıyla anlatmaya çalışacağım. Gitme hevesiniz varsa bu yazı ile daha da alevlendirebilir yada gitme arefesindeyseniz de gezi planlarını yaparken hayatınızı kolaylaştırabilir.



Batı Amerika turunu anlatmadan önce; geziden daha çok zaman ayırdığımız planlama kısmı ile ilgili detaylara değinmekte fayda var. Çünkü bizim gibi tatil süreniz sınırlı ise en kısa sürede en fazla yeri görmek adına planlamayı doğru yapmak hayati önem taşıyor.

Planlamayı da birkaç başlık altında değerlendirebiliriz.

İlk adım: Uçak – Otel rezervasyonu ve Araç kiralama

Planlamayı yaparken atılacak ilk adım ; uçak, otel ve araç kiralama(Eğer gerekiyorsa) konularını aylar öncesinden bitirmek olmalı. Çünkü günler geçtikçe hem fiyatlarda anlamsız yükselmeler oluyor hem de istediğiniz otelde yer yada istediğiniz modelde araç bulamayabiliyorsunuz.

Amerika seyahat ekibimiz 6 kişiydi. Bizim ailenin uluslararası Istanbul- Los Angeles uçuşu ve Los Angeles-San Francisco iç hat uçuşunu Adios Kredi Kartı puanları ile aldık. Ayrıca tüm otel rezervasyonlarını da yine Adios Kredi kartı puanları ile yaptık.

Burada Adios Kredi Kartına ayrı bir parantez açmakta fayda var. Genelde en çok sorulan soru; bu kadar puanı toplamak için ne kadar harcama yapmak gerekiyor? Böyle bir kriter yok. Adios ile puan toplamak için sihirli kelime “Kampanyaları takip etmek”. Eğer kampanyaları takip etmezseniz binlerce lira da harcasanız tatile için yeterli puanı toplayamazsınız. B

Uçak ile ilgili en büyük avantajımız THY’nin indirim yaptığı bir dönemde uçak biletini çok makul fiyata bulmamızdı.
Ekstra indirimli otel ve araç kiralama ile uçak fiyatları için takip edilmesi gereken siteler :

http://www.booking.com

www.skyscanner.com

www.hotwire.com

İkinci adım: Gezi rotaları ve gezilecek yerlerin planlanması

Tatile çıkarken en çok zaman alan konu hep bu oluyor. Çünkü yukarıda da yazdığım gibi gezilecek yer çok ama zaman hep kısıtlı

Biz burada hem çeşitli blog-internet sitelerinden (buraya bir parantez açalım; Gitmek istediğiniz yere göre planlamayı yaparken http://www.tripomatic.com/ adresini mutlaka ziyaret edin. Her şeyi çok daha kolay planlayabildiğinizi göreceksiniz) hem kitaplardan hem de bankaların seyahat hatlarından çok faydalandık. En sonunda sadece indirdiğimiz ve okuduğumuz dokümanlar aşağıda görüldüğü şekilde dağ gibi oldu.

Doküman demişken en önemli ayrıntılardan biri de gideceğiniz bölgedeki Outletlere mutlaka VIP Club üyesi olmanız gerekiyor (ücretsiz) ( http://www.premiumoutlets.com/) . Bu sitelere üye olarak hem markalara ait ekstra indirim alabilir hem de gideceğiniz diğer atraksiyonlara da indirim yakalayabilirsiniz. Şöyle ki ; Premium Outlet indirim kuponlarını basarken yan taraftaki promosyonların içerisinde , zaten gideceğimiz Universal Studios’a ekstra indirim aldık. Normalde giriş bileti 80 Dolar iken bu indirim ile 65 dolara geldi. (Kişi başı 15 dolar koy cebe) Ayrıca VIP Members bölümünden indirdiğiniz VIP Coupon book ile information deskte uğradığınızda 10 dolarlık bir coupon book u daha bedavaya alıyorsunuz.(10 dolar daha koy cebe). Ikisini de almanız neden önemli? Çünkü iki kitapta farklı mağazalarda farklı indirim oranları yer alıyor.




Yurtdışına tur ile değil de kendiniz tur planınızı yaparak gidiyorsanız yanınıza alacağınız ilk şey Navigasyon cihazı yada telefonunuza yükleyeceğiniz Navigasyon uygulaması. Biz iGO ve Tom Tom uygulaması ile şehirlerde yapılacakları da içeren Mtrip’in offline GPS uygulamalarını kurduk.

Onun dışında eşiniz yada bir grup ile tatile gidiyorsanız mutlaka bir çift telsiz edinmenizde fayda var. (Hayatınızı kurtaracak ikinci elektronik eşya)

Yine birden fazla kişi ile yurtdışına gidiyorsanız en büyük ihtiyaçlardan biri olan internet ihtiyacınızı, paylaşarak çözebilirsiniz. Bunun için iner inmez sınırsız data planı içeren yerel bir ön ödemeli hat almanız önemli. Data hattı aldınız peki bunu hepiniz nasıl kullanacaksınız? Onun için de Turkcell’in VINN Wifi ürününü tavsiye ederim(Öneri: Amerika’da T Mobile kesinlikle tercih etmeyin AT&T tercih edin).

Ayrıca 3 şehri 9 günde gezmeye çalışmak çok yorucu olacak hazırlıklı olun. Öncelikle Amerika’ya giderken 3 şehir yapacaksanız (ki genelde planlar ya Doğu tarafı 3 şehir (New York-Orlando-Miami) yada Bati tarafı 3 şehir yapılıyor(Los Angeles-Las Vegas-San Francisco). Tavsiyem minimum 14 gün ayırmanız olacaktır.



Üçüncü ve en önemli adım ise Bütçe Planlama


Bütçe planlamayı da iki başlığa ayırmakta fayda var. Bir gezi +yemek içmek için ayrılacak bütçe, ikincisi ise alışveriş bütçesi. En önemli konu da Amerika bir outlet cenneti olduğundan alışveriş ve gezi bütçesini kesinlikle ayrı tutmak gerekiyor. Normalde uçak biletleri Los Angeles için 1500-2000 TL arası ancak biz kampanya döneminde 900 TL’ye bulmuştuk. İç hat uçuşları da kişi başı ortalama 100-150 dolar arası (Gidiş-dönüş). Otel fiyatları da gideceğiniz yere göre değişiyor. New York ve Los Angeles , Amerika’da en pahalı otel fiyatlarına sahip iki şehir. Planlamayı yaparken bunu göz ardı etmemekte yarar var. Bütün otel fiyat araştırma ve incelemesini www.booking.com , www.tripadvisor.com adreslerinden yaptık. Bir tavsiye daha; Otelleri seçerken merkezde yada merkeze yakın oteller seçmek her zaman daha avantajlı.

Eğer evliyseniz ve çocuğunuz varsa alışveriş için en az 5000 TL’yi gözden çıkarın

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.