09:05


Viyana’ya Budapeşte’deki Nepliget otobüs terminalinden Eurolines ve Volanbusz firmalarının otobüsleri var. Bilet fiyatları 10-20 Avro arasında değişiyor ve yol 3.5 saat sürüyor. Viyana’ya İstanbul’dan bile haftada iki gün Varan’ın otobüsleri var, bilet 100 Avro civarında. Viyana’ya uçakla giderseniz havaalanından kente Post Bus otobüsü, S-Bahn treni veya hızlı CAT treni ile ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma değil taksiyle gitmek isterseniz 2 değil 30 Avro tutar.




Tuna Nehri kıyısında.


Viyana’da gezilecek yerler

Kentte bulunan gezilecek yerler ve bilgiler.



1. Aziz Stephan Katedrali

Viyana’nın merkezindeki 1365 yılında inşa edilmiş Aziz Stephan Katedrali (Stephansdom, Domkirche St. Stephan zu Wien), Viyana’nın en önemli simgesi. Kentin tam merkezi olan Stephansplatz Meydanı’ndaki katedral Roma Gotik mimariye sahip ve Avusturya Dükü IV. Rudolf tarafından yaptırıldı.




Stephan Katedrali.



Stephan Katedrali’nin kulesine çıkmak için 7x7x7=373 basamak çıktım. Katedralinin çan kulesinde 1534 yılında bir memur Osmanlı akıncılarının yaklaştığını görüp çan çalarak halka haber vermekle görevlendirilir ve bu memuriyet yüzyıllarca sürer. 1956’da (!) Viyana Belediye Meclisince artık bir Osmanlı tehlikesi kalmadığına karar verilir ve bu görev kaldırılır.




Aziz Stephan Katedrali’nin kulesinden çektiğim fotoğraf.



2. Hofburg Sarayı

Hofburg İmparatorluk Sarayı, Avusturya’nın başkenti Viyana’nın en önemli tarihi yapılarından. Bilet sesli rehber dahil 11.5 Avro.




Hofburg Sarayı



Saray başta Habsburg hanedanlığı olmak üzere Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun birçok yöneticisine ve hanedanına ev sahipliği yaptı. Hofburg Sarayı daha çok kışlık malikane olarak kullanılırken, birazdan bahsedeceğim Schönbrunn Sarayı yazlık olarak tercih edildi. Sarayda 4.659.852 tane tarihi eser var.




Hofburg Sarayı



Ünlü Fransız Kraliçesi Marie Antoinette, Hofburg Sarayı’nda dünyaya geldi. 1654 yılında yapılan saray, mutlaka gezilmesi gereken bir yer. Fotoğraf çekmek fazladan ücretliydi ve ben ödemedim, bunu çaktırmadan çektim.




Hofburg Sarayı’nda toplantı salonu.



3. Schönbrunn Sarayı


Viyana’daki Schönbrunn Sarayı (Schloss Schönbrunn), Avusturya’nın en önemli kültürel eserlerinin bulunduğu saray olup ülkenin en çok ziyaret edilen yeri. Avrupa’nın en güzel saraylarından biri olan Schönbrunn Sarayı’nı gezmek için satılan biletler, görmek istediğiniz kadarına göre 8.5 – 18 Avro arasında değişiyor.




Schönbrunn Sarayı, Viyana, Avusturya.



On yedinci yüzyılda İmparator I. Leopold, Barok mimar Bernhard Fischer von Erlach’ı kraliyet ailesi için görkemli bir av köşkü inşa etmekle görevlendirir. 1683’deki II. Viyana Kuşatması’nda, çevredeki binaların yok edildikleri söylenir. Bina ve bahçesinin yapımı 1744-1749 yılları arasında imparatoriçe Maria Theresa tarafından tamamlanır. İmparator I. Karl, 1918’de tahtı bıraktığını bildiren ve Habsburg Hanedanı hakimiyetine son veren anlaşmayı burada imzalar. Bugün hem kültürel hem de politik açıdan Avusturya’nın en önemli mekanı.




Schlosstheater, Schönbrunn Sarayı, Viyana, Avusturya.



4. Doğa Tarihi Müzesi

Doğa Tarihi Müzesi (Naturhistorisches Museum) türünün en büyüklerinden ve Avrupa’nın en önemli müzelerinden. 39 salonunda dünya ve yaşamla ilgili binlerce nesne sergileniyor. Değerli madenler, nadir fosiller, dev dinazorlar ve eşsiz tarih öncesi buluntular var. Burgring Caddesi 7 numaradaki müzenin giriş biletleri: tam 10 Avro, yaşlı 8 Avro, öğrenci 5 Avro. (Aşağıdaki fotoğrafta beni bulunuz)




Doga Tarihi Muzesi, Viyana, Avusturya.



5. Viyana Devlet Operası

On dokuzuncu yüzyılın ortasında inşa edilen Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsoper), sanat dünyasına göre dünya operasının merkezi. Herbert von Karajan buranın yöneticiliğini yaptığı dönemde operaların kendi dillerinde sergilenmesini başlattı, ondan önce tümü Almanca gösteriliyordu. Viyana’da yapılacak şeylerin başında klasik müzik konserine gitmek geliyor.




Viyana Devlet Operası / Staatsoper



6. Albertina Müzesi

Albertina Müzesi Avusturya’nin baskenti Viyana’nın önemli sanat müzelerinden biri. 65.000’den fazla çizimin yanı sıra ağaçbaskı, taşbaskı ve gravür gibi tekniklerle yapılmış bir milyondan fazla baskı eseri ve bir o kadar da modern grafik çalışmalardan oluşan koleksiyonu ile dünyanın en geniş ve en önemli grafik eser koleksiyonlarından birine sahip. Albertinaplatz Meydanı’ndaki müzede tam bilet 12 Avro, öğrenci bileti 8.5 Avro.




Albertina Müzesi, Viyana, Avusturya.



7. Viyana Sanat Tarihi Müzesi

Sanat Tarihi Müzesi (Kunsthistorisches Museum) dekoratif sanatlar ve güzel sanatlar alanlarında dünyada önemli bir yere sahip. Yılda yaklaşık 700.000 kişiniz ziyaret ettiği müzede tam bilet 14 Avro olup 19 yaş altındakilere ücretsiz.




Kunsthistorisches Museum / Viyana Sanat Tarihi Müzesi



8. Maria vom Siege Kilisesi

Viyana’nın Fünfhas semtinin Gürtel Caddesi’ndeki 1875 yılında inşası tamamlanan Maria vom Siege Kilisesi’nin 68 metre yükseklikteki kulesi Neo Gotik tarzda. Koyu renkli ve Gotik dış yapısının aksine, içi aydınlık ve Neo Bizans tarzında.




Maria vom Siege Kilisesi, Fünfhaus, Viyana, Avusturya.



9. St. Peter Kilisesi

Bugünkü yerinde kentin en eski kilisesi Orta Çağ’da inşa edilmiş olan Aziz Peter Kilisesi (Peterskirche), Barok tarzı bir Roma Katolik kilisesi.




Aziz Peter Kilisesi, Viyana, Avusturya.



10. Mariahilf Kilisesi

Bu kilise Viyana’nın altıncı bölgesi Mariahilf ile aynı adı taşıyor. 1689 yılında Sebastiano Carlone tarafından inşa edildi, 1715 yılında Franz Janggl tarafından yeniden tasarlandı. Altı tane şapeli olan Mariahilf Kilisesi’nin bugün gördüğümüz fresklerini 1760 yılında Johann Hauzinger ve Franz Xaver yaptı. İçinde 1763 yılından kalma büyük bir org var.




Mariahilf Kilisesi, Viyana, Avusturya.



Viyana’da zamanınız varsa Belvedere Sarayı’nı, Biblioteka’yı, Secession Jugendstil sanat evini, Prater lunapark ve eğlence alanını, Augarten Saray ve parkını, Stadtpark adlı şehir parkını da ziyaret edebilirsiniz.




Biblioteka Viyana, Prunksaal.


Viyana’da şehiriçi ulaşım



Viyana’da şehiriçi ulaşım için aktarmalar ücretsiz olmak üzere tekli bilet 2 Avro. 24 saat sınırsız yolculuk sunan bilet 6.70 Avro, 48 saatlik olan 11.7 Avro, 72 saatlik bilet ise 14.5 Avro. Kentte U simgesi ile gösterilen 5 metro hattı, 100 civarında otobüs hattı, 29 tramvay hattı ve banliyö trenleri (S-Bahn) şehiriçi ulaşım sağlıyor. Cuma ve Cumartesi geceleri metro hatları 24 saat hizmet veriyor, ayrıca haftanın tüm günleri gece seferleri yapan Night Line otobüsleri ve belli noktalar arasında çalışan gece dolmuşları (ASTAX) var.



Viyana bisikletle de gezmeye uygun bir kent. CityBike adlı bisiklet paylaşım sisteminin kent içindeki birçok noktasında 1 Avro karşılığında kredi kartınızla ya da 2 Avroya Touristcard alarak kayıt olabilirsiniz. Bisiklet almanızdan itibaren ilk saat her zaman bedava. Sonraki saat 1 Avro, üçüncü saat 2 Avro şeklinde gidiyor. Ama bisikleti her geri verişinizden itibaren 15 dakika sonra sistem sıfırlanıyor ve yine bedava 1 saatiniz oluyor. Böylece kenti 1 Avroya bisikletle gezebiliyorsunuz.




Viyana, Avusturya.


Viyana’da ne yenir? Elbette şinitzel!



Viyana’da şinitzel yenir ve bizim bildiğimiz gibi tavukla değil dana etiyle yapılır. Wollzeile Caddesi 5 numaradaki Figlmüller Restaurant şinitzeli ile ünlü, fiyatları da ona göre: patates çorbası 4 Avro, şinitzel 14 Avro, ciğer kızartma 12 Avro, tavuk 11 Avro, gulaş 14 Avro, Viyana usulü sığır but haşlama 16 Avro. Schnitzelwirt adlı lokantada büyük porsiyon şinitzel salatayla beraber 10 Avro. Prater Caddesi 116 numaradaki Schweizerhaus adlı lokanta Avusturya yemekleri için ideal; çorbalar 3-4 Avro, et ana yemekleri 7-12 Avro, salatalar 3.5 Avro. Burggarten Caddesi 1 numaradaki şık Palmenhaus’da şinitzel 18 Avro ama olması gerektiği gibi dana etinden yapılıyor, oysa bugün birçok lokanta şinitzeli domuz etiyle yapıyor, en ünlüsü olan Figmüller de buna dahil. Schnitzelhaus adlı lokantalarda domuz şinitzel 5.5 Avro, buradan ucuzu yok.




Viyana’da gerçek şinitzel. Avusturya.



Ucuz yemek isterseniz benim gibi ara sokaklarda rastlayabileceğiniz küçük bir aile lokantasına gidebilirsiniz. Wienerwald adlı lokanta zincirini Viyana’nın her yerinde görebilirsiniz. Örneğin tam merkezde, St. Stephan Katedrali’nin karşısındaki Goldschmiedgasse’de bir tane var. Burada ucuz ve yöresel Avusturya yemekleri yiyebilirsiniz. Birkaç tabaktan oluşan bir yemek 15 Avro civarında tutuyor.



Viyana’nın tipik ucuz yemeği sosis. Kentin her yerindeki Würstlstand adlı büfe-kafelerden sosisli sandviç yiyebilirsiniz. Tahmin edersiniz ki Viyana’da Türk dönerci çok, ve bunların birçoğu dilim pizza da satıyor. Kebapçıların en iyileri Naschmarkt‘ta. Bu pazarın alt tarafı, yani kent merkezi Karlsplatz’a yakın olan değil diğer ucu daha ucuz, o tarafa yürüyün. Naschmarkt’ta sadece kebapçı değil yerel lokantalar da var.






Stock im Eisen Meydani’nda bir banka binası, Viyana, Avusturya.



    Blogger tarafından desteklenmektedir.